icon-account icon-glass
✓ Ingen bindingstid ✓ Alltid fri frakt ✓ Intropris
En viktig oppdagelse

En viktig oppdagelse

Visste du at vi mennesker tenker mer enn 6000 tanker i løpet av en dag?

Ved å se på mønstre i hjernemålinger som har fått kallenavnet tankeormer, har forskere i Canada funnet ut at et menneske i gjennomsnitt har over 6000 tanker hver eneste dag.

Tankeormer - en viktig oppdagelse om hvordan vi tenker

Tankeormer kan høres ut som noe fra en science fiction-film, men er en ny oppdagelse innenfor kognitiv nevrovitenskap om hvordan vi mennesker tenker. Tankeormer, eller «thought worms», er en form for visualisering av tanker og tankerekker hos mennesker, og er et konsept som nylig ble introdusert av Dr. Jordan Poppenk ved Queen’s University i Canada.1

En revolusjonerende visualiseringsteknikk

I en artikkel nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Communications1 viser forskerne hvordan tanker og overganger fra en tanke til den neste kan visualiseres som små ormer i målinger av hjernen. I forsøkene ble friske frivillige forsøkspersoner koblet til avanserte apparater som målte forskjeller i hjerneaktiviteten ved hvile og når de så på film.

Når forskerne analyserte resultatene, kunne de se hvordan mønstret av ormer på bilder av hjernen markerte starten og slutten på tankerekker hos forsøkspersonene. Det er disse mønstrene som ved en forenklet representasjon kan vises grafisk som små ormer - derav navnet tankeormer.

Ifølge Dr. Poppenk kom det store gjennombruddet da de sluttet å prøve å forstå innholdet i tankene, men heller fokuserte på å finne ut når en tanke gikk over i en annen.2 Han beskriver at de gav opp å forstå vokabularet til hjernen til fordel for å finne ut av hvor det ble satt komma og punktum.

Mann med skjegg

Et gjennombrudd innen nevrovitenskap

Forskningen til Dr. Poppenk viser at hjernen «skifter gir» mer enn 6000 ganger hver dag, og markerer et gjennombrudd innen nevrovitenskapen, siden det gir oss et verktøy for å måle tanker og tankemønstre. Tankeormene har gitt oss muligheten til å se hvor mange tanker vi har i løpet av en dag eller se hvordan frekvensen av tankeoverganger endres under ulike aktiviteter.

Denne type forskning har tidligere blitt gjort med mer primitive metoder, som for eksempel at forsøkspersonen selv sier når de tenker en ny tanke. Dette er imidlertid en dårlig teknikk for å studere tankeaktiviteten under hvile.

Planen videre for forskerne er å bruke denne nye og revolusjonerende metoden til å kartlegge og identifisere forskjellige sinnstilstander som gir forskjell i tankemønstre.

Hjernen – en hardtarbeidende tankemaskin

Det er viktig at hjernen har alt den trenger for å fungere som den skal. To kapsler Romega inneholder 320 mg DHA, en omega-3-fettsyre det finnes mye av i hjernen og som bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon.*

*) Gunstig effekt oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.

Eldre innlegg Nyere innlegg