Hjernen inneholder omega-3 fettsyrer som må tilføres kroppen fordi vi ikke kan produsere det i tilstrekkelig grad selv. DHA er et viktig fett som finnes i hjernecellenes membraner. DHA er en omega-3-fettsyre som finnes i mat fra havet. Silderogn inneholder mye DHA og er en god kilde til dette hjernefettet. Romega er laget fra silderogn og inneholder DHA i fosfolipidform, som har godt opptak i kroppen. Derfor kan Romega bidra til hjernehelsen.* 1,14
Omega-3-fettsyren DHA er en byggestein i hjernen
Hjernen gjør oss i stand til å tenke, sanse, og styre kroppens bevegelser. Over halvparten av hjernen består av fett, men ikke vanlige fettceller slik man finner i fettvev. Det er flere grunner til at hjernen inneholder så mye fett. Alle celler i kroppen inneholder fett, også hjerneceller. Rundt alle celler er det en tynn hinne av fett som kalles cellemembranen.
Nervecellene er de lengste cellene vi har i kroppen - de kan bli over en meter lange - og har derfor spesielt mye cellemembran i forhold til andre celler. Omega-3-fettsyren DHA (dokosaheksaensyre) er en viktig komponent i nervecellenes membraner, og mesteparten av det flerumettede fettet i hjernen er DHA. Derfor trenger hjernen mer DHA enn andre organer.2,3,4,5
DHA har en viktig rolle i hjernecellenes membraner
Cellemembraner er tynne hinner av fett som avgrenser en celle fra omgivelsene sine. Cellemembranen slipper næringsstoffer inn i cellen og avfallsstoffer ut. Forskjellige celler har litt ulik sammensetning av fett i membranene sine, for eksempel har nerveceller ekstra mye DHA i sine cellemembraner.
Celler kommuniserer med hverandre ved å sende signaler. Signalstoffer fra én celle kan binde seg til en annen celles membran. DHA har spesielle funksjoner i nervecellenes membraner, hvor den kan påvirke hvordan cellene kommuniserer.5,6,7
Fettet i cellemembranen har en spesiell form
I cellemembranene har DHA og andre fettstoffer (lipider) en spesiell form, som kalles fosfolipider. Fosfolipider ser litt ut som en neseklype og er byggesteinene til cellemembraner. Cellemembranen er faktisk et dobbelt lag av fosfolipider. Mens DHA fra eksempelvis tran må «bygges om» til et fosfolipid i kroppen før den kan settes inn i cellemembraner, så finnes DHA fra Romega allerede som fosfolipider.
«Hjernen blir det du spiser»
Det gamle ordtaket «du blir det du spiser» har rett; kroppens celler er bygget opp av næringsstoffer fra maten du spiser. Fett fra kosten blir blant annet brukt til å bygge cellemembraner i hjernen. Hjernecellenes membraner inneholder spesielt mye DHA, og fordi kroppen ikke kan lage DHA effektivt så må man å få det fra kosten. DHA er en omega-3-fettsyre som i hovedsak finnes i mat fra havet.14
Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved å inneholde mye av de langkjedede omega-3- fettsyrene DHA og EPA. Både DHA og EPA er viktige for hjertet, men det er DHA som er viktigst for hjernen, som inneholder veldig lite EPA.* I tran er det ca. like mye DHA som EPA, men silderogn har et ekstra høyt innhold av DHA, og Romega inneholder tre ganger mer DHA enn EPA.6,8
Hjernen trenger DHA i alle livets faser
DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon gjennom hele livet. Fostre og nyfødte har et spesielt høyt behov for DHA fordi hjernen utvikler seg raskt. Hvor mye DHA mor har i kroppen avgjør hvor mye DHA barnets hjerne får under graviditet og amming. For normal hjerneutvikling hos foster bør mor få i seg 200 mg DHA hver dag. To kapsler Romega inneholder 320 mg DHA.9,10
DHA er blant annet vist å være nødvendig for å opprettholde normal hjernefunksjon hos voksne, og det er funnet en sammenheng mellom nivåer av DHA i blodet og kognisjon hos sunne voksne. Under en normal aldringsprosess blir volumet av nerveceller (grå substans) i hjernen mindre, og samtidig synker mengden av DHA i hjernecellene.6,11,12,13
Å få i seg DHA gjennom kosten bidrar til å opprettholde hjernehelsen, hele livet. Fet fisk som sild er en god kilde til DHA. Romega er et omega-3-kosttilskudd laget fra silderogn som inneholder tre ganger mer DHA enn EPA. DHA i Romega er bundet til fosfolipider, slik det også er i kroppens cellemembraner.