´ --> icon-account icon-glass
✓ Ingen bindingstid ✓ Alltid fri frakt ✓ Intropris
Hva er vitamin D, og hvorfor er det lurt å tenke på nå?

Hva er vitamin D, og hvorfor er det lurt å tenke på nå?

Romega er en rik kilde til omega-3, men visste du at det også inneholder vitamin D? Vi nærmer oss en årstid hvor kroppen eksponeres for mindre og svakere sol. Da kan det være lurt å tenke litt ekstra på vitamin D. Men hva er egentlig grunnen til dette, og hvilken funksjon kan vitamin D ha for kroppen vår?

Hva er vitamin D? 

Vitamin D er et fettløselig vitamin som både kan lagres i kroppen og brukes av kroppen ved behov. Kroppen kan produsere vitamin D selv, men i mange tilfeller klarer ikke kroppen å produsere og lagre tilstrekkelige mengder. Da kan det alternativt tilføres gjennom kosten. 

Hvor får man vitamin D fra?

Vitamin D kalles for solskinnsvitaminet fordi man får det ved eksponering for sollys. Når de ultrafiolette strålene fra solen skinner direkte på huden vil kroppen danne vitamin D. Uten UVB stråling dannes det ikke vitamin D3 (kolekalsiferol) i huden.1 Hvor mye D-vitamin som dannes i huden avhenger blant annet av hvilken hudtype man har.2

Det kan ta tid å fylle på med vitamin D, spesielt i vinterhalvåret når det færre solrike dager. Kroppen kan kun lagre vitamin D i visse mengder, og i områder med lite sol kan dette være nyttig å være klar over. Sammenliknet med mennesker i mange andre land, får vi som bor i Norge generelt lite vitamin D fra solen, særlig i vinterhalvåret. Da kan det være lurt å tenke på hvordan man kan innta ekstra vitamin D på andre måter.

I tillegg til sollys, så får man vitamin D fra noen meieriprodukter, fet fisk og kosttilskudd. Rogn og fiskelever er naturlige kilder til vitamin D, mens margarin og ekstra lett melk er tilsatt vitamin D.

Kilder til d-vitamin

Hvilke funksjoner har vitamin D i kroppen?

Vitamin D lagres i kroppen, og brukes når kroppen har behov for det. Vitamin D bidrar til både opptak og distribusjon av næringsstoffer, og spiller en sentral rolle i celledelingsprosessen i kroppen. D-vitamin er viktig for å opprettholde normale nivåer av mineralene kalsium og fosfor, som er nødvendige for skjelettet og tennene. Vitamin D bidrar også til at muskler skal fungere normalt, og til å opprettholde normalt immunforsvar både hos barn og voksne.

De gjeldende anbefalingene er at voksne mennesker bør ha et daglig inntak på 10 μg (mikrogram) vitamin D for å oppnå de fordelaktige helsefordelene. Romega er en kilde til vitamin D, hvor seks kapsler Romega inneholder 3μg vitamin D.

Når trenger man tilskudd av vitamin D?

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt råd for ernæring gjennomført en vurdering av i hvilken grad man kan sikre god status av vitamin D hos nordmenn.3 I rapporten konkluderer de med at de fleste vil dekke behovet for vitamin D i sommerhalvåret ved soleksponering.

Helsedirektoratet skriver også at det finnes for lite kunnskap til å kunne gi eksakte anbefalinger om dagsdoser av vitamin D. Det man imidlertid vet er at grupper som har lav tilførsel av vitamin D ved at de har lavt inntak av fet fisk og berikede matvarer, eller får lite sollys, kan ha nytte av et tilskudd med vitamin D.1

Kilder:
1) Holick M.F (2004). Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune disease, cancers, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80(suppl): 1678S-88S
2) Lamberg-Allardt C., Brustad M, Meyer H. and Steingrimsdottir (2013). Vitamin D – a systematic literature review for the 5th edition of the Nordic Nutrition Recommendations. Food & Nutrition Research 2013: 57: 22671
3) Nasjonalt råd for ernæring (2018). Vitamin D i Norge: Behov for tiltak for å sikre god vitamin Dstatus? IS-2771. Helsedirektoratet.

Eldre innlegg Nyere innlegg

Romega® 180-kapsler

Intropris kun 249 NOK

Påfølgende forsendelser blir levert hver 3.måned for kun 498 NOK

*Du må godkjenne betingelsene før du kan bestille

*Du har ikke oppgitt riktig postnummer

*Du har ikke oppgitt riktig e-postadresse

Ja takk, jeg benytter meg av introtilbudet og får halv pris på første forsendelse, og betaler kun kr 249. Som abonnent får du faste forsendelser hver 3.måned for kun kr 498., portofritt tilsendt ( kr 166 pr.mnd)

Abonnementet har ingen bindingstid og kan stoppes eller endres etter eget ønske, enten via e-post eller telefon, senest 14 dager før neste utsendelse. Dersom du
angrer på din første bestilling etter å ha mottatt introduksjonstilbudet, har
du 14 dagers angrerett.

Med abonnementet får du automatisk et gratis og
uforpliktende medlemskap i kundeklubben FRISK, og du kan motta tilbud via sms, post, tlf. eller e-post. Du kan når som helst trekke tilbake samtykket via e-post eller telefon.