icon-account icon-glass
✓ Ingen bindingstid ✓ Alltid fri frakt ✓ Intropris
Sild i norsk juletradisjon

Sild i norsk juletradisjon

Juletradisjoner av ymse slag har alltid stått sterkt i det norske folket, og ikke minst har mattradisjonene solid fotfeste. Den gamle skikken med å brygge sitt eget øl til jul er riktignok ikke så vanlig lenger, ei heller å bake syv kakesorter selv. Men kaker skal det fortsatt være i de tusen hjem, og julegrøten er stadig et "must" hos svært mange. For ikke å glemme ribben eller pinnekjøttet på julaften. Men julen er også høysesong for fisk, og ulike silderetter må vel være noe av det mest urnorske som finnes i norske mattradisjoner.

Sild finnes på de fleste norske julebord og ulike silderetter er en fast ingrediens både på frokostbord, koldtbord og julelunsjer rundt omkring i det ganske land.

Men hva er det som er så spesielt med silda?

Julesild lages i en rekke varianter, fra de kanskje vanligste som sursild, kryddersild, rømmesild, sennepssild og tomatsild, til litt mer spesielle smaksvarianter som karrisild, pepperrotsild, rosmarinsild eller ingefær- og appelsinsild. Bare for å nevne noen. Det finnes utallige smakfulle varianter. Felles for alle er at de gjerne serveres med grovt brød – og aller helst på rugbrød. 

Likeledes finnes et utall av sildesalater. Her har gjerne familier sine egne hjemmelagede favoritter, og for mange er det også litt av førjulskosen å lage sildesalater. Dette kan være en like sterk tradisjon for familien som å pynte til jul. Ja, silda blir rett og slett en del av førjulsstria og selve julestemningen.

Sild i norsk juletradisjon

Sildetradisjoner hos familien Stoltenberg 

I Norges kanskje mest kjente politikerfamilie har sildesalaten alltid stått sterkt og vært samlende for hele familien. Vår tidligere utenriksminister har blant annet gitt ut boka «Sild med Thorvald Stoltenberg» - som i tillegg til mye annen mat med havets sølv, inneholdt oppskriften på Stoltenberg-familiens egen sildesalat.

Det var vår tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, som begynte å legge ut små filmsnutter fra familiens sildeverksted i sosiale medier. Det gjorde sildesalaten til Norges kanskje mest omtalte.

Silda har også vært viktig på andre områder

Silda i Norge har vært svært viktig for landet vårt - på flere måter. Gjennom magre år kan man nesten si at silda reddet landet vårt både når det gjaldt ernæring og arbeidsplasser. Sildefisket har vært en viktig drivkraft i utviklingen av vår unike kystkultur. 

Silda ga grunnlaget for en kraftig befolkningsvekst på begynnelsen av 1800-tallet, da vårsilda kom tilbake til Vestlandet etter mange års fravær. I Stavanger ble befolkningstallet tidoblet i perioden 1815 – 1875 mye takket være silda, og «sildebyen» Haugesund sies å ha blitt «bygd på sildebein og sildarist». På hele Vestlandet vokste det på denne tiden frem tettsteder på grunn av sildefisket.

Vårsildefisket strakk seg helt fra Lista i sør til Mørekysten, og i 1864 skal om lag 52.000 innbyggere enten ha vært sildefiskere eller på annen måte vært engasjert med vårsilda. Lenger nord kunne storsildfisket i gode år gjøre at deltakelsen i Lofotfisket midlertidig kunne bli nesten halvert.

Den stolte norske sildetradisjonen

Sild har altså lange tradisjoner i Norge. Tidligere var den mer hverdagsmat for allmuen som i store deler av landet typisk spiste sild, poteter og flatbrød både til middag og kvelds. I senere tid har det etter hvert blitt stadig vanligere med mer raffinerte silderetter, ikke minst som en viktig del av de norske julemattradisjonene.

Om Romega kanskje ikke er en naturlig del av juletradisjonene eller julematen i de tusen hjem, er vi med på å videreføre og utvikle de stolte norske sildetradisjonene gjennom å utvinne Romega fra det fantastiske råstoffet som silderogn er – selve startpakken til nytt liv.

Da gjenstår det bare å ønske alle sammen en riktig god jul. Selvsagt med julesild på bordet, og gjerne med litt ekstra Romega attåt!


Eldre innlegg Nyere innlegg