icon-account icon-glass
✓ Full fleksibilitet ✓ Ingen bindingstid ✓ Fri frakt
Sild i norsk juletradisjon

Sild i norsk juletradisjon

Sild i norsk juletradisjon

Juletradisjoner av ymse slag har alltid stått sterkt i det norske folket, og ikke minst har mattradisjonene solid fotfeste. Den gamle skikken med å brygge sitt eget øl til jul er riktignok ikke så vanlig lenger, ei heller å bake syv kakesorter selv. Men kaker skal det fortsatt være i de tusen hjem! Og julegrøten er stadig et "must" hos svært mange. For ikke å glemme ribben eller pinnekjøttet på julaften. Men julen er også høysesong for fisk. Og ulike silderetter må vel være noe av det mest urnorske som finnes i norske mattradisjoner.

Sild finnes på de fleste norske julebord og ulike silderetter er en fast ingrediens både på frokostbord, koldtbord og julelunsjer rundt omkring i det ganske land.

Sild i norsk juletradisjon

Julesild lages i en rekke varianter, fra de kanskje vanligste som sursild, kryddersild, rømmesild, sennepssild og tomatsild, til litt mer spesielle smaksvarianter som karrysild, pepperrotsild, rosmarinsild eller ingefær- og appelsinsild. Bare for å nevne noen. Det finnes et utall av smakfulle varianter! Felles for alle er at de gjerne serveres med grovt brød – og aller helst på rugbrød.

Likeledes finnes et utall av sildesalater! Her har gjerne familier sine egne hjemmelagede favoritter, og for mange er det også litt av førjulskosen å lage sildesalater. Dette kan være en like sterk tradisjon for familien som å pynte til jul. Ja, silda blir rett og slett en del av førjulsstria og selve julestemningen.

I vår aller mest kjente politikerfamilie har nemlig sildesalaten alltid stått sterkt og vært samlende for hele familien. Vår tidligere utenriksminister som gikk bort i 2018, rakk blant mye annet også å gi ut boka «Sild med Thorvald Stoltenberg» - som i tillegg til mye annen mat med havets sølv, inneholdt oppskriften på Stoltenberg-familiens egen sildesalat.

Men det var vår tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, som begynte å legge ut små filmsnutter fra familiens sildeverksted i sosiale medier, og som gjorde sildesalaten som foruten sild inneholder poteter, rødbeter, sylteagurker, epler, løk og rømme, til Norges kanskje mest omtalte.

Så hvorfor ikke invitere barna, familien eller venner til juleverksted med en ny vri. Lag din egen julesild med ditt personlige preg. Deilig både til eget julebord eller til å gi bort!

Men hva er det som er så spesielt med silda?

Silda i Norge har vært svært viktig for landet vårt og for utviklingen – på flere måter. Gjennom magre år kan man nesten si at silda reddet landet vårt både når det gjaldt ernæring og arbeidsplasser. Sildefisket har vært en viktig og kraftig drivkraft i utviklingen av vår unike kystkultur. Silda ga grunnlaget for en kraftig befolkningsvekst på begynnelsen av 1800-tallet, da vårsilda kom tilbake til Vestlandet etter mange års fravær. I Stavanger ble befolkningstallet tidoblet i perioden 1815 – 1875 mye takket være silda, og «sildebyen» Haugesund sies å ha blitt «bygd på sildebein og sildarist». På hele Vestlandet vokste det på denne tiden frem tettsteder på grunn av sildefisket.

Vårsildefisket strakk seg helt fra Lista i sør til Mørekysten, og i 1864 skal om lag 52.000 innbyggere enten ha vært sildefiskere eller på annen måte vært engasjert med vårsilda. Og lenger nord kunne storsildfisket i gode år gjøre at deltakelsen i Lofotfisket midlertidig kunne bli nesten halvert.

Romega som juletradisjon

Den stolte norske sildetradisjonen

Sild har altså lange tradisjoner i Norge. Selv om den tidligere var mer hverdagsmat for allmuen som i store deler av landet typisk spiste sild, poteter og flatbrød både til middag og kvelds, har det i den senere tid etter hvert blitt stadig vanligere med mer raffinerte silderetter. Ikke minst som en viktig del av de norske julemattradisjonene.

Og om Romega kanskje ikke er en naturlig del av juletradisjonene eller julematen i de tusen hjem, er vi med på å videreføre og videreutvikle de stolte norske sildetradisjonene gjennom å utvinne Romega fra det fantastiske råstoffet som silderogn er – selve startpakken til nytt liv.

Så da er det vel bare å ønske alle sammen en riktig god jul!

Selvsagt med julesild på bordet! Og gjerne med litt ekstra Romega attåt.


Eldre innlegg Nyere innlegg