Menneskekroppen kan selv lage alle fettsyrer den trenger med unntak av omega-3 og omega-6 fettsyrer. Omega-3 og omega-6 fettsyrer betegnes derfor som essensielle fettsyrer og vi er avhengige av å få i oss disse fra maten vi spiser eller fra kosttilskudd. Disse fettsyrene er viktige for vekst og vedlikehold, og de har flere viktig oppgaver i kroppen vår, primært i hjertet, hjernen og for synet.
Omega-3 fettsyrene er spesielt viktige for hjernen vår, siden de inngår i cellemembraner i sentralnervesystemet og har en rekke oppgaver som styrker hjernefunksjonene våre og bidrar til god hjernehelse gjennom alle livets faser.
Viktige kilder til omega-3
Den viktigste kilden til omega-3 fettsyrer er fisk og annen sjømat. Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved at de inneholder spesielt mye av de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Mens både DHA og EPA er viktige for hjertehelsen, er det DHA som er viktigst for hjernen vår. For å bidra til god hjernefunksjon og styrke hjernehelsen er det derfor et poeng å få i seg omega-3 fettsyrer med et høyt innhold av DHA.
I tran, som utvinnes fra fiskelever, er det omtrent like mye DHA som EPA, mens silderogn har et ekstra høyt innhold av DHA. Romega inneholder tre ganger mer DHA enn EPA.
Hjernen din trenger DHA i alle livets faser
Et tilstrekkelig inntak av DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og god hjernehelse gjennom hele livet. Fostre og nyfødte har et spesielt høyt behov for DHA fordi hjernen utvikler seg raskt og har behov for disse langkjedede fettsyrene for å bygge nerveceller.
Det er mengden DHA i blodet hos mor som avgjør hvor mye DHA fosterets hjerne får under graviditet og amming. For normal hjerneutvikling hos foster bør mor få i seg 200 mg DHA hver dag. For mange gravide er dette vanskelig å oppnå gjennom inntak av fet fisk, og da anbefales det tilskudd av omega-3.
DHA er ikke bare viktig i fosterlivet og for nyfødte og barn. Et tilstrekkelig inntak av omega-3 fettsyrer, og spesielt DHA, er nødvendig for å opprettholde normal hjernefunksjon og for å bevare hjernehelsen gjennom hele livsløpet.
Gode kilder til omega-3
Fet fisk er den beste kilden til DHA, derfor anbefaler norske helsemyndigheter at man spiser fisk to til tre ganger i uken, og at fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild, står på menyen én til to av disse dagene. Dessverre spiser nordmenn flest mindre DHA enn det som er anbefalt. Tilskudd av omega-3 som er rikt på DHA, som Romega, er da en trygg og god måte å sikre seg et tilstrekkelig inntak på.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon, og et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normalt syn og normal hjernefunksjon. To kapsler Romega inneholder 100 mg EPA og 320 mg DHA.
DHA er et viktig fett som finnes i hjernecellenes membraner. Silderogn inneholder mye DHA og er en god kilde til dette hjernefettet. Derfor kan fettsyrene i Romega bidra til hjernehelsen.
Dokosaheksaensyre, ofte forkortet til DHA, er en langkjedet omega-3-fettsyre som hovedsakelig finnes i arter fra havet. DHA har vist seg å være gunstig for hjernehelsen, og anbefales derfor som en del av kostholdet.* Men hva er egentlig DHA, og hvorfor er omega-3-fettsyren så bra for oss mennesker?
DHA er en omega-3-fettsyre
Dokosaheksaensyre kan være en tungevrenger, og fettsyren går som regel under forkortelsen DHA. Sammen med EPA (eikosapentaensyre) og ALA (alfalinolensyre), blir DHA betegnet som en av de mest vanlige omega-3-fettsyrene.
Hva er forskjellen på DHA, EPA og ALA?
Både DHA, EPA og ALA er omega-3-fettsyrer, men fettsyrene har ulik struktur og finnes i ulike råstoff. Der EPA og DHA hovedsakelig finnes i mat fra havet, kommer ALA fra planteriket.1 ALA er en kortere omega-3-fettsyre, og finnes blant annet i chiafrø, valnøtter og soya - for å nevne noen.
Fettsyrene DHA og EPA
Fettsyrene DHA og EPA finnes som regel kun i mat fra havet. Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved å inneholde mye av de langkjedede omega-3-fettsyrene DHA og EPA. DHA og EPA er omega-3-fettsyrer som er gunstige for helsen.*
DHA er bra for hjernehelsen din
Både DHA og EPA er viktige for hjertet, men det er DHA som er viktigst for hjernen.* Hjernen inneholder mye DHA, men veldig lite EPA, og derfor er det omega-3-fettsyren DHA som er viktig for hjernen.*
Hjerneceller inneholder mye DHA
Omega-3-fettsyren DHA er en byggestein i hjernen. Over halvparten av hjernen består av fett, men ikke vanlige fettceller slik man finner i fettvev. Rundt alle celler er det en tynn hinne av fett som kalles cellemembran. Hjernecellenes membraner inneholder spesielt mye DHA.
Omega-3-fettsyren DHA er en viktig komponent i nervecellenes membraner, og mesteparten av det flerumettede fettet i hjernen er DHA. Derfor trenger hjernen mer DHA enn andre organer.3,4,5,6
Du kan lese mer om hvilken funksjon DHA har i hjernen her.
Hvordan får du nok DHA?
Fordi kroppen ikke kan lage DHA effektivt så må man få det fra kosten. Dersom du inntar 250 mg DHA daglig vil det kunne bidra til å opprettholde hjernens normale funksjon.
Det er derfor lurt å følge myndighetenes råd om inntak av fet fisk for å få DHA gjennom kostholdet. Det kan du gjøre ved spise fisk til middag, spesielt fet fisk som laks, makrell eller sild. Helsemyndighetene i Norge anbefaler at du spiser fisk til middag minst to-tre ganger i uken.2
Romega er en rik kilde til DHA
Dersom du spiser for lite fisk så kan det være bra med inntak av et DHA-rikt omega-3-kosttilskudd. Romega er en rik kilde til DHA og inneholder tre ganger så mye DHA som EPA. To kapsler Romega gir 320 mg DHA.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon.
Visste du at menneskekroppen består av over 30 billioner celler? Noen av de viktigste fettstoffene for cellemembranens unike egenskaper kalles fosfolipider og de skal du få vite litt mer om nå.