Nyheter

Spis deg hjernesterk
Menneskekroppen kan selv lage alle fettsyrer den trenger med unntak av omega-3 og omega-6 fettsyrer. Omega-3 og omega-6 fettsyrer betegnes derfor som essensielle fettsyrer og vi er avhengige av å få i oss disse fra maten vi spiser eller fra kosttilskudd. Disse fettsyrene er viktige for vekst og vedlikehold, og de har flere viktig oppgaver i kroppen vår, primært i hjertet, hjernen og for synet.
Omega-3 fettsyrene er spesielt viktige for hjernen vår, siden de inngår i cellemembraner i sentralnervesystemet og har en rekke oppgaver som styrker hjernefunksjonene våre og bidrar til god hjernehelse gjennom alle livets faser.
Viktige kilder til omega-3
Den viktigste kilden til omega-3 fettsyrer er fisk og annen sjømat. Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved at de inneholder spesielt mye av de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Mens både DHA og EPA er viktige for hjertehelsen, er det DHA som er viktigst for hjernen vår. For å bidra til god hjernefunksjon og styrke hjernehelsen er det derfor et poeng å få i seg omega-3 fettsyrer med et høyt innhold av DHA.
I tran, som utvinnes fra fiskelever, er det omtrent like mye DHA som EPA, mens silderogn har et ekstra høyt innhold av DHA. Romega inneholder tre ganger mer DHA enn EPA.
Hjernen din trenger DHA i alle livets faser
Et tilstrekkelig inntak av DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og god hjernehelse gjennom hele livet. Fostre og nyfødte har et spesielt høyt behov for DHA fordi hjernen utvikler seg raskt og har behov for disse langkjedede fettsyrene for å bygge nerveceller.
Det er mengden DHA i blodet hos mor som avgjør hvor mye DHA fosterets hjerne får under graviditet og amming. For normal hjerneutvikling hos foster bør mor få i seg 200 mg DHA hver dag. For mange gravide er dette vanskelig å oppnå gjennom inntak av fet fisk, og da anbefales det tilskudd av omega-3.
DHA er ikke bare viktig i fosterlivet og for nyfødte og barn. Et tilstrekkelig inntak av omega-3 fettsyrer, og spesielt DHA, er nødvendig for å opprettholde normal hjernefunksjon og for å bevare hjernehelsen gjennom hele livsløpet.
Gode kilder til omega-3
Fet fisk er den beste kilden til DHA, derfor anbefaler norske helsemyndigheter at man spiser fisk to til tre ganger i uken, og at fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild, står på menyen én til to av disse dagene. Dessverre spiser nordmenn flest mindre DHA enn det som er anbefalt. Tilskudd av omega-3 som er rikt på DHA, som Romega, er da en trygg og god måte å sikre seg et tilstrekkelig inntak på.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon, og et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normalt syn og normal hjernefunksjon. To kapsler Romega inneholder 100 mg EPA og 320 mg DHA.

Tim brenner for mosjon og folkehelse
Tim (54) er fra Oslo og jobber til daglig som IT-konsulent i Telia. Han er mer enn gjennomsnittlig opptatt av viktigheten av å holde seg i form, både fysisk og mentalt.
Slik oppbevarer du Romega
Hvordan oppbevare Romega til daglig? Eller når du er på farten? Dette er våre beste oppbevaringstips.
Hjernen trenger omega-3-fettsyren DHA
DHA er et viktig fett som finnes i hjernecellenes membraner. Silderogn inneholder mye DHA og er en god kilde til dette hjernefettet. Derfor kan fettsyrene i Romega bidra til hjernehelsen.
Omega-3 fra verdens mest bærekraftige fiskemat
Visste du at sild blir vurdert som verdens mest bærekraftige fiskemat? Eller at den også er en av verdens mest miljøvennlige arter i matproduksjon? Her kan du lese mer silda, og om hvorfor den gir kortreist og bærekraftig omega-3.
Alexander ble anbefalt Romega av svigerfar
Etter å ha blitt anbefalt Romega av sin svigerfar ble Alexander på kort tid overbevist om at dette var det riktige kosttilskuddet for han. Han er nå 33 år og har vært fast bruker av Romega i snart tre år.
Alexander har en balansert hverdag som til vanlig fylles av arbeid, trening og kvalitetstid med samboeren. Til daglig har han en krevende jobb som jurist i et Nordisk konsulentselskap, og på fritiden er han en ivrig mosjonist.
Jeg er veldig interessert i trening generelt, og konkret langrenn. Jeg bruker mesteparten av min aktive fritid på rulleski om sommeren og langrennsski om vinteren. Jeg liker å gå lange skirenn, som Vasaloppet. Jeg er også glad i å reise sammen med samboeren min, både innenlands og utenlands.
Ble overbevist av svigerfar
Romega var et helt ukjent produkt for Alexander før han bestemte seg for å gi det en sjanse. For en svigerfars tips skal man vel kanskje ikke kimse av? Og det gjorde heller ikke Alexander.
Jeg hadde aldri hørt om produktet før min svigerfar entusiastisk tipset samboeren min og meg – og hele familien strengt tatt – om Romega. Han hadde da vært fast bruker en stund, og var veldig fornøyd. Jeg er alltid litt skeptisk til slike kostholds-supplementer, men tenkte «hvorfor ikke?».
En stor interesse for trening og kosthold
Alexander har alltid hatt en stor interesse for kosthold og trening, og helsen har vært god gjennom hele livet. I 2018 fikk han en økt interesse for matvarer og hvordan de påvirker kroppen, og tok et dypdykk ned i «ernæringsverden». Det var på dette tidspunktet han ble introdusert for Romega.
Romega’en traff meg sikkert til rett tid; i en fase hvor jeg var usedvanlig interessert i alt som kunne bidra til å ivareta helsen min.
Jeg er jo generelt veldig opptatt av å bevare helsen min, og tenkte at det sikkert ikke skader med litt ekstra vitamin D i hverdagen. Dersom det i tillegg er en sjanse for at det kan bidra til å opprettholde hjernens funksjon på arbeid, og ikke minst bidra til å ivareta min helse, er det verdt et forsøk, tenker jeg!*
Noe annet enn det man kjøper ellers
Alexander har troen på gode investeringer i helsen, men er også opptatt av å sette seg inn i produkter før han går til innkjøp. Han leste seg derfor grundig opp på Romega og satte seg ordentlig inn i fagfeltet. Han konkluderte med at Romega måtte testes ut.
Jeg ble solgt av at dette virket å kunne være lettere opptakelig enn vanlige tran-produkter, som jeg har prøvd før.
Romega virker å være en nisje på omega-3-markedet – noe annet enn det man kjøper ellers. Produktet appellerer 100% til meg fordi jeg føler at det rett og slett har «det lille ekstra».
«Et kosttilskudd som jeg faktisk har troen på»
Romega ble raskt en del av de hverdagslige rutinene til Alexander. Etter å ha tatt Romega hver dag i snart tre år er Alexander sikker i sin sak - Romega er det riktige omega-3-produktet for han.
Om jeg skal nevne tre grunner til at jeg velger Romega fremfor andre omega-3-kosttilskudd, så er det først og fremst fordi jeg har troen på at dette er et produkt som faktisk kan bidra til å ivareta min egen helse.* For det andre så kan produktet gi et effektivt opptak av omega-3 i kroppen. For det tredje har produsentene vært flinke til å kommunisere troverdig informasjon og det gir meg tillit til produktet.
Romega er et kosttilskudd som jeg faktisk opplever er bra for meg og som jeg har troen på.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normalt syn og normal hjernefunksjon.

Overbevist om at Romega er det riktige produktet for henne
Grete velger omega-3-kosttilskuddet, Romega, fordi det er et omega-3 produkt med gode fettstoffer, fordi det er et lokalt produkt, og fordi det er godt for hjertet. Romega inneholder omega-3-fettsyrene DHA og EPA, samt kolin.
Hva er DHA?
Dokosaheksaensyre, ofte forkortet til DHA, er en langkjedet omega-3-fettsyre som hovedsakelig finnes i arter fra havet. DHA har vist seg å være gunstig for hjernehelsen, og anbefales derfor som en del av kostholdet.* Men hva er egentlig DHA, og hvorfor er omega-3-fettsyren så bra for oss mennesker?
DHA er en omega-3-fettsyre
Dokosaheksaensyre kan være en tungevrenger, og fettsyren går som regel under forkortelsen DHA. Sammen med EPA (eikosapentaensyre) og ALA (alfalinolensyre), blir DHA betegnet som en av de mest vanlige omega-3-fettsyrene.
Hva er forskjellen på DHA, EPA og ALA?
Både DHA, EPA og ALA er omega-3-fettsyrer, men fettsyrene har ulik struktur og finnes i ulike råstoff. Der EPA og DHA hovedsakelig finnes i mat fra havet, kommer ALA fra planteriket.1 ALA er en kortere omega-3-fettsyre, og finnes blant annet i chiafrø, valnøtter og soya - for å nevne noen.
Fettsyrene DHA og EPA
Fettsyrene DHA og EPA finnes som regel kun i mat fra havet. Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved å inneholde mye av de langkjedede omega-3-fettsyrene DHA og EPA. DHA og EPA er omega-3-fettsyrer som er gunstige for helsen.*
DHA er bra for hjernehelsen din
Både DHA og EPA er viktige for hjertet, men det er DHA som er viktigst for hjernen.* Hjernen inneholder mye DHA, men veldig lite EPA, og derfor er det omega-3-fettsyren DHA som er viktig for hjernen.*
Hjerneceller inneholder mye DHA
Omega-3-fettsyren DHA er en byggestein i hjernen. Over halvparten av hjernen består av fett, men ikke vanlige fettceller slik man finner i fettvev. Rundt alle celler er det en tynn hinne av fett som kalles cellemembran. Hjernecellenes membraner inneholder spesielt mye DHA.
Omega-3-fettsyren DHA er en viktig komponent i nervecellenes membraner, og mesteparten av det flerumettede fettet i hjernen er DHA. Derfor trenger hjernen mer DHA enn andre organer.3,4,5,6
Du kan lese mer om hvilken funksjon DHA har i hjernen her.

Hvordan får du nok DHA?
Fordi kroppen ikke kan lage DHA effektivt så må man få det fra kosten. Dersom du inntar 250 mg DHA daglig vil det kunne bidra til å opprettholde hjernens normale funksjon.
Det er derfor lurt å følge myndighetenes råd om inntak av fet fisk for å få DHA gjennom kostholdet. Det kan du gjøre ved spise fisk til middag, spesielt fet fisk som laks, makrell eller sild. Helsemyndighetene i Norge anbefaler at du spiser fisk til middag minst to-tre ganger i uken.2
Romega er en rik kilde til DHA
Dersom du spiser for lite fisk så kan det være bra med inntak av et DHA-rikt omega-3-kosttilskudd. Romega er en rik kilde til DHA og inneholder tre ganger så mye DHA som EPA. To kapsler Romega gir 320 mg DHA.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon.
Referanser:
1. GOED (2021). What are omega-3’s? Hentet 18.05.21 fra https://alwaysomega3s.com/what
2. Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Rapport IS-2170.
3. Britannica (2019). The Editors of Encyclopaedia. "Adipose tissue". Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/adipose-tissue. Accessed 18 March 2021.05.24.
4. Faiz, Kashif Waqar: hjernen i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 18. mars 2021 fra https://sml.snl.no/hjernen
5. Holck, Per: nervecelle i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 18. mars 2021 fra https://sml.snl.no/nervecelle
6. Tanaka K, Farooqui AA, Siddiqi NJ, Alhomida AS, Ong WY. Effects of docosahexaenoic Acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):152-157. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.152

Adrienne velger kortreist omega-3
Adrienne Eikrem er en aktiv og eventyrlysten dame fra Ørsta på Sunnmøre. Hun er praktisk talt naboen til laboratoriet vårt i Hovdebygda, og vi er stolte av å ha en lokal ambassadør på laget. Nå skal du få vite litt om hvorfor Adrienne foretrekker Romega som sitt omega-3-kosttilskudd.
Ønsker å være aktiv hele livet
Til tross for en travel hverdag klarer Adrienne å sjonglere studielivet med en hverdag som innebærer mye aktivitet utendørs. Om du ikke finner henne med randonee-skiene på vei opp en fjellside, så ser du henne antageligvis på vei til en annen aktivitet som innebærer friluft, spenning og økt puls.
Jeg elsker å trene ute i naturen. Jeg er ung nå, men jeg ønsker å ivareta helsen min hele livet. Derfor er jeg glad jeg oppdaget Romega.
Ønsker mer omega-3 i hverdagen
Adrienne har et sunt og variert kosthold til hverdags, men er ærlig på at hun ikke spiser fisk så ofte som hun skulle ønske.
Av alle kosttilskudd så er nok omega-3 et av de aller viktigste for meg.
Som student er det er det greit å vite at Romega bidrar til normal hjernefunksjon, og så aktiv som jeg er i hverdagen så er det greit å vite at det også bidrar til normal hjertefunksjon.*
Bærekraftig og kortreist råstoff
Romega er forsket frem og utviklet i Ørsta. Silderogna som brukes for å lage Romega kommer fra den norske vårgytende silda som er fisket bærekraftig langs Mørekysten, rett utenfor Ørsta kommune. Her trives silda godt, i det kalde og friske havet på Møre.
Her snakker vi kortreist omega-3. Og jeg vet at råstoffet er naturlig og rent, og det synes jeg er ekstra betryggende.
Jeg ser på Romega som en investering i helsen. Derfor tar jeg Romega hver eneste dag, og det kommer jeg til å fortsette med.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til normalt syn og normal hjernefunksjon. Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til normal hjertefunksjon. Det får du fra to kapsler Romega.

5 ting du ikke visste om Romega
Det at Romega er et omega-3-kosttilskudd forteller mye om produktet i seg selv. Det er likevel mye med Romega som ikke er like kjent for alle. Visste du for eksempel at vi måtte utvikle en helt ny produksjonsmetode for å kunne lage Romega? Eller at Romega inneholder kolin? Nå skal du få lære fem ting du kanskje ikke visste om Romega.
1. Romega er et bærekraftig omega-3-kosttilskudd
Romega er et fremtidsrettet og bærekraftig kosttilskudd av flere grunner, men kjernen ligger i selve råstoffet. Sild i seg selv blir faktisk vurdert som verdens mest bærekraftige fiskemat1,4, men noe av det som gjør Romega enda mer spesielt er hvordan vi utnytter selve rognen til silda.
Silderogn er nemlig et restråstoff. Det vil si at rognen i lang tid har blitt sett på som et restråstoff som enten ble kastet eller brukt i dyrefôr. I Romega har vi tatt i bruk dette råstoffet på en helt ny måte. Dette forbedrer næringsutnyttelsen av silda, samtidig som det bidrar til å optimalisere utnyttelsen av en tradisjonelt viktig ressurs.
I 2020 vant vi SIVA-prisen for vårt bidrag til grønn omstilling i en fremtidsrettet næring, og for de innovasjonene vi har utviklet i produksjonen av Romega. Den norske biomarine næringens fremtidige suksess er faktisk spådd å være knyttet til et større fokus på optimalt bruk av bærekraftige marine restråstoff. Romega er et eksempel på hvordan dette kan gjøres på en god måte.
2. Romega inneholder naturlig kolin
Romega har også et naturlig innhold av det viktige næringsstoffet kolin, som er nødvendig for flere prosesser i kroppen. Kolin bidrar til normal lipidomsetning, til å opprettholde normal leverfunksjon og normal homocysteinomsetning.
Kroppen bruker kolin i prosessen for å omsette fett (lipidomsetning). Kolin kan også bidra til å opprettholde normal leverfunksjon. Ikke minst kan kolin bidra til normal omsetning av homocystein i kroppen. Homocystein kan føre til at det dannes mer kolesterol i blodet (LDL) enn ønskelig.
Gunstig virkning oppnås ved et inntak av minst 82,5 mg kolin. Fire kapsler Romega inneholder omtrent 84 mg kolin.
3. Romega er utviklet med egenutviklet og patentert teknologi
Silderogn er et fantastisk råstoff, så hvorfor er det ikke blitt tatt i bruk i kosttilskudd tidligere? Silderognekstrakter oppfører seg nemlig ikke som typiske fiskeoljer, og det trengs derfor en helt annen tilnærming for å prosessere råvaren. Dersom man bruker klassiske teknikker for å ekstrahere fettfraksjonen fra rogna vil man sitte igjen med en viskøs pasta som er vanskelig å fjerne fra prosesseringsutstyret.
Takket være de kloke hodene på laboratoriet i Ørsta så fant vi en ny metode for å ekstrahere fettstoffene slik at vi unngår dette problemet. Denne metoden er patentert og muliggjør for en skånsom produksjonspresses hvor produktet ikke kommer i kontakt med verken oksygen eller unødvendig varme. Slik klarer vi å beholde oljen i Romega så fersk som overhodet mulig.
4. Romega er et resultat av over 20 år med forskning på lipider
Innovasjonen bak Romega er utviklet på bakgrunn av den store bredden vi har innen fagfeltet. Både kjemi, fysiologi, biologi, fysikk og teknologi er viktige på hver sine måter. Vi har også et forskningsmiljø av internasjonalt kaliber, noe som er ganske spesielt på våre kanter. Romega er et resultat av over 20 år med forskning på lipider, hvor store deler har foregått i Ørsta på Sunnmøre.
5. Romega kan være et viktig kosttilskudd for gravide
Romega inneholder tre ganger mer DHA enn EPA, og er en rik kilde til DHA. Det høye innholdet av DHA gjør at Romega kan være et godt alternativ til deg som er gravid. Behovet for omega-3 øker nemlig under svangerskapet fordi fosteret ditt trenger omega-3-fettsyren dokosaheksaensyre -ofte forkortet DHA. Fosteret utvikler seg hurtig, og DHA bidrar til normal utvikling av øyne og hjernen til fosteret.
Norske helsemyndingheter anbefaler gravide å få i seg minst 200 mg DHA daglig. To kapsler Romega inneholder 320 mg DHA.
*) Gunstig effekt for hjerne og syn oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA, og for hjerte et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA. To kapsler Romega gir deg dette.
1. Lindahl, H. (2020). Sjekk hvilken mat som er best for miljøet på Fremtiden.no. Hentet 04.02.21 fra https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoet.html
2. Frivoll, Åge: oksidativt stress i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 4. februar 2021 fra
3. Pedersen, Bjørn; Tekst fra Store norske leksikon (2005-2007): celleånding i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 4. februar 2021 fra https://snl.no/celle%C3%A5nding
4. Ekern, Y. (2019) Dette er verdens mest bærekraftige fiskemat fra Fremtiden.no. Hentet 09.02.21 fra https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/dette-er-verdens-mest-barekraftige-fiskemat.html

Ta vare på hjertet ditt med omega-3 fra Romega!
En av de enkleste måtene å ta vare på hjertet er ved å sikre et daglig inntak av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Romega er en god kilde til de viktige omega-3 fettsyrene.
Fosfolipider – hva er det og hvorfor er det bra?
Visste du at menneskekroppen består av over 30 billioner celler? Noen av de viktigste fettstoffene for cellemembranens unike egenskaper kalles fosfolipider og de skal du få vite litt mer om nå.Romega® 180-kapsler
Påfølgende forsendelser
Intropris kr 249 NOK

