´ --> icon-account icon-glass
✓ Ingen bindingstid ✓ Alltid fri frakt ✓ Intropris

Tar du vare på hjernen din?

sporty kvinne løper på sti med høstblader på bakken rundt seg

Visste du at vi mennesker tenker mer enn 6000 tanker i løpet av en dag?

Ved å se på mønstre i hjernemålinger som har fått kallenavnet tankeormer, har forskere i Canada funnet ut at et menneske i gjennomsnitt har over 6000 tanker hver eneste dag.1

Tankeormer - en viktig oppdagelse om hvordan vi tenker

Tankeormer kan høres ut som noe fra en science fiction-film, men er en ny oppdagelse innenfor kognitiv nevrovitenskap om hvordan vi mennesker tenker. Tankeormer, eller «thought worms», er en form for visualisering av tanker og tankerekker hos mennesker, og er et konsept som nylig ble introdusert av Dr. Jordan Poppenk ved Queen’s University i Canada.

Ung blond kvinne jobber foran PC

En revolusjonerende visualiseringsteknikk

I en artikkel nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Communications1 viser forskerne hvordan tanker og overganger fra en tanke til den neste kan visualiseres som små ormer i målinger av hjernen. I forsøkene ble friske frivillige forsøkspersoner koblet til avanserte apparater som målte forskjeller i hjerneaktiviteten ved hvile og når de så på film.

Når forskerne analyserte resultatene, kunne de se hvordan mønstret av ormer på bilder av hjernen markerte starten og slutten på tankerekker hos forsøkspersonene. Det er disse mønstrene som ved en forenklet representasjon kan vises grafisk som små ormer - derav navnet tankeormer.

Ifølge Dr. Poppenk kom det store gjennombruddet da de sluttet å prøve å forstå innholdet i tankene, men heller fokuserte på å finne ut når en tanke gikk over i en annen.2 Han beskriver at de gav opp å forstå vokabularet til hjernen til fordel for å finne ut av hvor det ble satt komma og punktum.

Mann løper i soloppgang på fjell

Et gjennombrudd innen nevrovitenskap

Forskningen til Dr. Poppenk viser at hjernen «skifter gir» mer enn 6000 ganger hver dag, og markerer et gjennombrudd innen nevrovitenskapen, siden det gir oss et verktøy for å måle tanker og tankemønstre. Tankeormene har gitt oss muligheten til å se hvor mange tanker vi har i løpet av en dag eller se hvordan frekvensen av tankeoverganger endres under ulike aktiviteter.

Denne type forskning har tidligere blitt gjort med mer primitive metoder, som for eksempel at forsøkspersonen selv sier når de tenker en ny tanke. Dette er imidlertid en dårlig teknikk for å studere tankeaktiviteten under hvile.

Planen videre for forskerne er å bruke denne nye og revolusjonerende metoden til å kartlegge og identifisere forskjellige sinnstilstander som gir forskjell i tankemønstre.

Hjernen – en hardtarbeidende tankemaskin

Det er viktig at hjernen har alt den trenger for å fungere som den skal. Hjernen din består av ca 50% fettstoffer, hvor DHA er den mest forekommende omega-3-fettsyren. Fettsyrene i hjernen finnes hovedsakelig som fosfolipider i cellemembraner og innehar en viktig strukturell funksjon for hjernen. En viktig fettsyre for å ivareta normal hjernefunksjon er derfor DHA, som er en av hovedkomponentene i Romega. To kapsler Romega inneholder 320 mg DHA som bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon.*

Hjertet – kroppens viktigste muskel

Det finnes mange studier som viser den gunstige effekten omega-3 har for hjertet. Romega har et høyt innhold av omega-3-fosfolipider. Denne fettformen kan blandes med vann, i motsetning til tradisjonelt fett (triglyserider). Blandbarheten med vann kan bidra til at omega-3 fra Romega tas lettere opp i kroppen.

De essensielle fettsyrene EPA og DHA bidrar til å bevare en normal hjertefunksjon.* Disse langkjedede omega-3-fettsyrene kommer hovedsakelig fra havet. De fosfolipidbaserte omega-3 fettsyrene i Romega er en god og lettopptakelig kilde til EPA og DHA.

Romega for generell helse

Et sunt kosthold gjennom livet er en nøkkelfaktor for å ivareta en god helse livet ut. I sine kostråd til befolkningen anbefaler Helsedirektoratet at alle bør spise fisk 2-3 ganger i uken, siden fisk er en god kilde til blant annet omega-3. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA er langkjedede flerumettede fettsyrer som bidrar til at hjernen, øynene og hjertet skal opprettholde sine normale funksjoner. * Det er derfor viktig at en får nok av disse fettsyrene, enten gjennom kosten eller gjennom et omega-3-tilskudd som Romega.

*) For å ivareta normal hjertehelse oppnås gunstig effekt ved et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA. For å ivareta normal syns- og hjertehelse oppnås gunstig effekt ved et daglig inntak av 250 mg DHA.