Vitenskap

Hva er DHA?
Dokosaheksaensyre, ofte forkortet til DHA, er en langkjedet omega-3-fettsyre som hovedsakelig finnes i arter fra havet. DHA har vist seg å være gunstig for hjernehelsen, og anbefales derfor som en del av kostholdet.* Men hva er egentlig DHA, og hvorfor er omega-3-fettsyren så bra for oss mennesker?
DHA er en omega-3-fettsyre
Dokosaheksaensyre kan være en tungevrenger, og fettsyren går som regel under forkortelsen DHA. Sammen med EPA (eikosapentaensyre) og ALA (alfalinolensyre), blir DHA betegnet som en av de mest vanlige omega-3-fettsyrene.
Hva er forskjellen på DHA, EPA og ALA?
Både DHA, EPA og ALA er omega-3-fettsyrer, men fettsyrene har ulik struktur og finnes i ulike råstoff. Der EPA og DHA hovedsakelig finnes i mat fra havet, kommer ALA fra planteriket.1 ALA er en kortere omega-3-fettsyre, og finnes blant annet i chiafrø, valnøtter og soya - for å nevne noen.
Fettsyrene DHA og EPA
Fettsyrene DHA og EPA finnes som regel kun i mat fra havet. Fiskefett skiller seg fra de fleste andre typer fett ved å inneholde mye av de langkjedede omega-3-fettsyrene DHA og EPA. DHA og EPA er omega-3-fettsyrer som er gunstige for helsen.*
DHA er bra for hjernehelsen din
Både DHA og EPA er viktige for hjertet, men det er DHA som er viktigst for hjernen.* Hjernen inneholder mye DHA, men veldig lite EPA, og derfor er det omega-3-fettsyren DHA som er viktig for hjernen.*
Hjerneceller inneholder mye DHA
Omega-3-fettsyren DHA er en byggestein i hjernen. Over halvparten av hjernen består av fett, men ikke vanlige fettceller slik man finner i fettvev. Rundt alle celler er det en tynn hinne av fett som kalles cellemembran. Hjernecellenes membraner inneholder spesielt mye DHA.
Omega-3-fettsyren DHA er en viktig komponent i nervecellenes membraner, og mesteparten av det flerumettede fettet i hjernen er DHA. Derfor trenger hjernen mer DHA enn andre organer.3,4,5,6
Du kan lese mer om hvilken funksjon DHA har i hjernen her.

Hvordan får du nok DHA?
Fordi kroppen ikke kan lage DHA effektivt så må man få det fra kosten. Dersom du inntar 250 mg DHA daglig vil det kunne bidra til å opprettholde hjernens normale funksjon.
Det er derfor lurt å følge myndighetenes råd om inntak av fet fisk for å få DHA gjennom kostholdet. Det kan du gjøre ved spise fisk til middag, spesielt fet fisk som laks, makrell eller sild. Helsemyndighetene i Norge anbefaler at du spiser fisk til middag minst to-tre ganger i uken.2
Romega er en rik kilde til DHA
Dersom du spiser for lite fisk så kan det være bra med inntak av et DHA-rikt omega-3-kosttilskudd. Romega er en rik kilde til DHA og inneholder tre ganger så mye DHA som EPA. To kapsler Romega gir 320 mg DHA.
*) Et daglig inntak av 250 mg DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Et daglig inntak av 250 mg DHA og EPA bidrar til å opprettholde normal hjertefunksjon.
Referanser:
1. GOED (2021). What are omega-3’s? Hentet 18.05.21 fra https://alwaysomega3s.com/what
2. Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Rapport IS-2170.
3. Britannica (2019). The Editors of Encyclopaedia. "Adipose tissue". Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/science/adipose-tissue. Accessed 18 March 2021.05.24.
4. Faiz, Kashif Waqar: hjernen i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 18. mars 2021 fra https://sml.snl.no/hjernen
5. Holck, Per: nervecelle i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 18. mars 2021 fra https://sml.snl.no/nervecelle
6. Tanaka K, Farooqui AA, Siddiqi NJ, Alhomida AS, Ong WY. Effects of docosahexaenoic Acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):152-157. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.152

Ta vare på hjertet ditt med omega-3 fra Romega!
En av de enkleste måtene å ta vare på hjertet er ved å sikre et daglig inntak av omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Romega er en god kilde til de viktige omega-3 fettsyrene.
Fosfolipider – hva er det og hvorfor er det bra?
Visste du at menneskekroppen består av over 30 billioner celler? Noen av de viktigste fettstoffene for cellemembranens unike egenskaper kalles fosfolipider og de skal du få vite litt mer om nå.
4 grunner til å ta Romega
Har du noen gang lurt på om det egentlig er noen forskjell på de ulike omega-3-kosttilskuddene som finnes på markedet? Det er det! Men hva er det som er så spesielt med nettopp Romega?

Romega - et resultat av forskning i verdensklasse
Fagmiljøet i Ørsta har vært aktivt siden 1997. Siden dette har det blitt utviklet flere nye produkter i laboratoriet i Hovdebygda. Romega er et resultat av dette.
Produksjon av kosttilskuddet Romega
Vi er alltid til stedet for å kontrollere rognkorna når sildefangsten kommer inn. Fiskemottaket ligger i nærområdet vårt, så her snakker vi kortreist!
Erfaringer med omega-3 fra silderogn
Romega ble lansert på bakgrunn av gode studieresultater og tilbakemeldinger fra kunder. I dag er det et av Norges mest populære omega-3 kosttilskudd.
Silderogn - det perfekte råstoff
Det er ikke for ingenting vi er stolte av at rogn er hovedråstoffet i Romega. Næringsstoffene i silderogn kan være nyttige, ikke bare for sildelarven som skal bli til voksen fisk, men også for mange andre dyr i tillegg til oss mennesker. I Romega er mange av disse næringsstoffene blitt bevart i prosessen fra rogn til kapsel.
Slik ble idéen om Romega til
Hogne Hallaråker fikk idéen til å lage Romega. Han visste nemlig at silderogn har næringsstoffer som er spesielt viktige for kroppen.Romega® 180-kapsler
Påfølgende forsendelser
Intropris kr 249 NOK

