Visste du at menneskekroppen består av over 30 billioner celler1?
Kroppen er laget av mange ulike celletyper. Et veldig kjent eksempel på en viktig celletype er røde blodceller, som ser litt ut som hveteboller som noen har klemt sammen på midten. Alle cellene i kroppen har viktige oppgaver for at alle systemer skal fungere, der blant annet de røde blodcellene jobber jevnt og trutt med å transportere oksygen rundt i kroppen.
Har du noensinne tenkt på hvordan en celle holder sin karakteristiske sfæriske form?
Svaret på dette er cellemembranen; en tynn barriere av fettstoffer som skiller cellenes innhold - inkludert cellens indre organeller (fra italiensk og betyr små organer) - fra verden utenfor og fungerer på en måte som cellens skall. Dette skallet ser ut som et teppe av fettstoffer og proteiner.
Noen av de viktigste fettstoffene for cellemembranens unike egenskaper kalles fosfolipider og de skal du få vite litt mer om nå.
Hva er fosfolipider?
Ordet “fosfolipid” kan være en tungevrenger, men beskriver hva disse fettstoffene består av. Prefikset fosfo- forteller at stoffet inneholder den kjemiske gruppen fosfat, og ordet -lipid stammer fra det greske ordet lipos som betyr fett. Det vil altså si at fosfolipider er fettstoffer som inneholder fettsyrer og en fosfatgruppe - enkelt og greit.
Hva skiller fosfolipider fra “vanlig” fett?
Har du noen gang prøvd å løse opp tran eller fiskeolje i vann? Uansett hvor mye du rister og rører så vil de ikke blande seg med hverandre. I beste fall ender du opp med noe som ligner på en dårlig lavalampe fra 90-tallet, før lagene skiller seg og oljen blir liggende på toppen av vannet.
Grunnen til at dette skjer, er at tran/fiskeolje er et triglyserid - en fettype som består av 3 (tri-) fettsyrer bundet til glyserol (-glyserid). Dette resulterer i at tran/fiskeolje kun er løselig i oljer og ikke i vann. Dette gjelder for de fleste typer “vanlig” fett som er en del av kostholdet vårt, for eksempel smør, plantemargarin og olivenolje.
Det som skiller fosfolipider fra slikt vanlig fett, er at fosfatgruppen er vannløselig mens olivenolje kun består fettløselige stoffer. Det vil si at fosfolipider har både fettløselige og vannløselige deler. Hvis du blander disse med vann, blir det som å lage majones eller hudkrem: En blanding av fett og vann som ikke skiller seg, og kalles en emulsjon.
Dette gjør at fosfolipider har helt spesielle egenskaper, og som blant annet gjør at de er viktige komponenter i oppbyggingen av cellemembraner.
Hvorfor er fosfolipider viktige for cellemembranene våre?
Kroppen består av ca. 70% vann. Celler i kroppen er hovedsakelig omgitt av vann, i tillegg så er også innsiden av en celle et vandig miljø. Når cellemembranen er omgitt av vann på begge sider, hvorfor består den da av mye fett tenker du kanskje? Det er nettopp her fosfolipidenes evne til å blandes med både vann og fett kommer inn i bildet, og følgende skjer:
Fosfolipidene har en hale av fettsyrer, som gjør at de ikke vil ikke ha noe med vann å gjøre. De trives best sammen med andre fettsyrehaler. Dette gjør at det dannes et dobbelt lag med fosfolipider der fetthalene peker innover i cellemembranen og skaper et fettrikt miljø i midten og fosfatgruppene peker utover på hver sin side av membranen.
Det er en fordel at fosfatgruppene liker å være løst i vann, da både innsiden av cellen og miljøet rundt består av vann. På denne måten får alle komponentene plassert seg slik de liker best, og en membran er dannet.
Bildet under viser hvordan resultatet av denne organiseringen blir, der de vannløselige hodene peker utover og fettsyrehalene peker innover.
Hvorfor er cellemembranen viktig?
Cellemembranen er involvert i transport av stoffer inn og ut av cellen, den er involvert i kommunikasjon og energiomsetning, den beskytter cellens innhold mot verden utenfor. I tillegg sitter mange viktige proteiner og funksjoner festet fast på cellemembranen.
Da sier det seg selv at cellemembranen er en vital del av cellen, og at cellen er avhengig av sin membran slik vi er avhengige av våre vitale organer.
Funksjoner ved fosfolipider som er til fordel for opptak
Det er kombinasjonen av fettløselige og vannløselige komponenter som gir fosfolipidene de funksjonene de trenger for å være en viktig bestanddel i cellemembraner.
Videre så finnes det studier på mennesker som indikerer at omega-3-fettsyrer fra fosfolipider tas raskere opp i kroppen enn tilsvarende triglyserider2.
De spesielle egenskapene til fosfolipider gjør også at produkter som inneholder omega-3 fosfolipider ikke gir fiskeoppstøt ved inntak, ettersom fettet blandes bedre med det vandige mageinnholdet.
Hva har fosfolipider med Romega å gjøre?
Romega er ekstrahert fra silderogn. Rogn er eggceller, som er kroppens største celler. Et enkelt rognkorn er én stor celle som har en fosfolipid-rik cellemembran.
En stor del av fettstoffene i silderogn inneholder flerumettede marine omega-3-fettsyrer. Når man snakker om marine omega-3-fettsyrer, så er det stort sett snakk om fettsyrene EPA og DHA i form av triglyserider.
I Romega finnes DHA og EPA som fosfolipider, som er den samme naturlig formen av fett som finnes i alle kroppens cellemembraner. EPA og DHA bidrar til å ivareta funksjonen til hjernen, hjertet og øynene. Dette er en av grunnene til at Romega er et godt produkt for de som ønsker å ta vare på hjerne, hjerte og syn.*
Ved å bruke egenutviklet teknologi har vi muliggjort for en skånsom ekstraksjon fra fettstoffene i rogna, og har slik utviklet et kosttilskudd rikt på omega-3-fosfolipider. Det er dette som gjør Romega spesielt.