Lurer du på hvordan Romega ble til? Gründer, Hogne Hallaråker, forteller med sine egne ord om hva som la grunnlag for idéen om et kosttilskudd som er basert på fiskeegg.
Tanken om Romega ble til på bakgrunn av fiskelarver
Da jeg startet denne reisen og grunnla Arctic Nutrition i 2011 sammen med Jan Rammereit og Harald Nordal i Ørsta, var det på bakgrunn av svært interessante resultater jeg tidligere hadde fått i forsøk med omega-3-fosfolipider og marine fiskelarver.
Nøkkelen ligger i omega-3-fosfolipider
Under utviklingen av kveiteoppdretten så vi at disse larvene ofte hadde utfordringer med feilutvikling av skjelett, øyne, farge og adferd. Forsøkene viste at feilutviklingen hos disse larvene ble redusert med over 90% da vi tilsatte et produkt, som vi hadde utviklet på laboratoriet i Hovdebygda, til maten som ble gitt til disse larvene.
Den eneste forskjellen i maten var at fettet vi tilsatte var rikt på omega-3 bundet i en spesiell form som kalles fosfolipider. Tidligere var det kun blitt brukt vanlig omega-3 fra triglyserider.
Fosfolipider finnes naturlig i menneskekroppen
Fosfolipider er en svært viktig komponent i alle cellemembraner hos både dyr og planter. Det er viktig at kvaliteten på membranen er god, slik at næringsstoffer, avfallsstoffer og gasser kan passere inn og ut av cellen på en god måte. Nøkkelen til den gode funksjonen ligger i at de rette fettsyrene, kallet for DHA og EPA, er direkte bundet i fosfolipidet, slik vi også finner det i
cellemembranen.
Disse fosfolipidene, som finnes i store mengder i fiskeegg, er ideelle for fisk og fiskelarver. Spørsmålet var da om de er like nyttige for andre dyr og mennesker? Svaret er ja, og her kan du lese mer om våre erfaringer med omega-3 fra silderogn.
Skrevet av Hogne Hallaråker
Gründer og fagansvarlig for Romega.